Maria Radu engineer at Alewijnse International Switchboard Production

Vrouw in de techniek: elektrotechnisch engineer Maria Radu

Maria Radu

Maria Radu is elektrotechnisch engineer bij Alewijnse International Switchboard Production, onderdeel van Alewijnse Marine, een toonaangevende specialist in het ontwerpen en leveren van elektrische systemen en automatisering an boord van schepen. Maria is een succesvolle vrouw in een beroepsgroep die wordt gedomineerd door mannen, maar dat stoort haar niet. Bij Alewijnse voelt ze zich helemaal op haar plaats in het team dat voornamelijk uit mannelijke collega’s bestaat. Ze is het bewijs dat de scheepsbouwindustrie in het algemeen en Alewijnse in het bijzonder vrouwen met een technische achtergrond omarmt.

"Lever goed werk aan je klanten en doe wat je belooft"

"Toen ik bij Alewijnse startte was er misschien een beetje weerstand" zegt Maria. "In het beging moest er wat vertrouwen worden gewonnen, maar ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om te bewijzen dat een vrouw een goede bijdrage kan leveren aan het team. Het was niet altijd gemakkelijk, maar het is me gelukt. In sommige gevallen moest ik mezelf misschien wat meer bewijzen om het team ervan overtuigen dat ze op mij konden vertrouwen. Maar het was absoluut de moeite waard. Deel uitmaken van zo'n geweldig team zorgt ervoor dat ik me waardvol en gewaardeerd voel in de rol die ik binnen het team heb. Hoewel ik de hele dag omringd ben door mijn mannelijke collega's en hun 'grapjes’ hoor, zijn het de fijnste collega's die ik me kan wensen!"

Toewijding

Maria is heel toegewijd en vastberaden. Sinds haar jeugd is ze al geïnteresseerd in technologie. "Toen ik jong was tekende ik verschillende auto-onderdelen na, uit enkele van mijn vaders boeken" zegt ze. "Op school voelde ik me voornamelijk aangetrokken tot wiskunde en geometrie en dus koos ik er voor om na de middelbare school elektrotechniek te gaan studeren aan de universiteit, met als specialisatie elektrische aandrijvingen. In het vijfde jaar heb ik een stageperiode gehad op het Alewijnse trainingscentrum in Roemenië. Aan het einde van dat jaar kreeg ik een studiebeurs om master te volgen in het beheer van energiesystemen. Ik heb mijn masterstudie moeten onderbreken omdat ik naar Nederland verhuisde, moeder werd van twee prachtige kinderen en een fulltime baan als ingenieur. Ik heb simpelweg de tijd niet beschikbaar om mijn studie af te ronden. Maar ik heb zeker plannen om mijn studie weer op te pakken als de kinderen ouder zijn.'

3D-technieken

Maria is nu acht jaar in dienst Alewijnse en heeft veel bereikt: "Als engineer maak ik deel uit van het team dat momenteel twee 3D-databases ontwikkelt. Eén database voor Alewijnse International Switchboard Production (AISP) en één voor Alewijnse Marine. AISP is de panelenbouwlocatie van Alewijnse Marine. Het bouwen van een database is een continu proces. De huidige 3D-databases worden nu al dagelijks gebruikt door de hele Alewijnse groep. Met 3D-technieken worden schema's veel levensechter en als er mechanische fouten zijn, kun je die veel makkelijker identificeren en oplossen, al voor de start van het bouwproces. Samen met het AISP-team hebben we methodes ontwikkeld voor het werken met nieuwe programma's op onze afdeling. Momenteel maak ik deel uit van het team dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van 2D en 3D modellen voor consoles en elektrische schakelkasten."

Geheim van succes

Wat is nu eigenlijk het geheim van haar succes als vrouw in een technische beroep? "Het belangrijkste is dat je onderdeel bent van het team. Daar concentreer ik me op en gebruik ik mijn expertise. Op dit moment bestudeer ik de Inventor iLogic-software, een tool die ontwerpprocessen standaardiseert, automatiseert en virtuele producten configureert. Daarnaast word ik getraind in mechanische ontwerpprogramma's die op onze afdeling worden gebruikt. Over het algemeen zijn mensen nog wel verbaasd als ze een vrouw tegenover zich hebben met zoveel technische kennis, maar de branche heeft het over het algemeen geaccepteerd.
"Ik zou andere vrouwen willen aanmoedigen om precies te doen wat ze willen, ongeacht de schijnbare beperkingen of beperkingen die er zijn. Hoe specifieker het werk, hoe meer voldoening je zult hebben als je er succesvol in bent. Streef je doelen na, wees vasthoudend, dan kom je heel ver.

 

Reacties

Reactie toevoegen