Carrièrevrouw in mannenwereld: Natascha Madho werkt op een baggerschip voor Alewijnse Marine

Carrièrevrouw in mannenwereld: Natascha werkt op een baggerschip

Carrièrevrouw in mannenwereld: Natascha Madho werkt op een baggerschip voor Alewijnse Marine

Veel vrouwelijke collega’s heeft ze niet. Maar in de mannenwereld van de scheepvaart weet Natascha Madho zich prima staande te houden. Het liefst zou ze zelfs willen doorgroeien naar project manager in de voor haar fascinerende maritieme wereld. “Ik heb echt iets met schepen.“

Natascha werkt als project administrator bij Alewijnse Marine. Ze is terecht gekomen op een schip dat midden in de elektrische afbouwfase zit. Daar is ze letterlijk one of the guys. Om de klus binnen de tijd te klaren, lopen er meer dan honderd ingeleende monteurs uit allerlei landen aan boord. De administratie van al deze kabeltrekkers, inbedrijfstellers, elektriciens en voormannen ligt helemaal in haar handen. “De dynamiek, het snelle schakelen, het is mij op het lijf geschreven.”

Wat doe je precies?

Ik ben het aanspreekpunt voor alle ingeleende monteurs aan boord. Ik ben verantwoordelijk voor hun badges, urenregistratie, bestellingen en het veilig werken aan boord. Gemiddeld werken er 120 tot 130 ingeleende monteurs, maar we hebben ook een piekmoment van 177 inleners gehad. Ik werd meteen in het diepe gegooid, maar ik was al snel verknocht. Het is de leukste baan die ik ooit heb gehad.

Hoe is het om als vrouw in een mannenwereld te werken?

Het is leuk en makkelijk om in een mannenwereld te werken. Mannen beslissen sneller dan vrouwen. Je weet waar je aan toe bent. Onlangs moest er een monteur weg. Hij had zich na twee waarschuwingen niet gehouden aan de veiligheidsvoorschriften. Nou, dan staat hij ook binnen tien minuten op straat. 

Natuurlijk kom je ook weleens mannen tegen die denken dat vrouwen makkelijk toegankelijk zijn. Maar als ze met mij praten, denken ze al gauw: “O nee, die staat op haar strepen. Die staat haar mannetje.” Soms fluiten of roepen mannen naar me of vragen ze bij de koffiemachine of ik al een vriend heb. Maar de meeste opmerkingen kan ik wel weglachen. “Dat is anders niet jouw zaak, dat is privé.”

Welke eigenschappen heb je nodig voor dit werk?

Je moet initiatief kunnen nemen, secuur, scherp en stressbestendig zijn. Maar bovenal moet je een een olifantenhuid hebben. Sommige mannen kunnen niet met vrouwen omgaan en zijn geneigd je lomp te behandelen. Dan praten ze tegen vrouwen zoals ze tegen andere mannen zouden praten. Ook spelen cultuurverschillen mee. Nederlandse mannen zijn vaak iets beleefder en tonen meer respect voor vrouwen.

Heb je het gevoel dat je jezelf extra moet bewijzen?

Nee, dat heb ik gelukkig niet gehad. Ik werd meteen in de functie geaccepteerd. Misschien omdat ik niet hetzelfde werk doe als de mannen aan boord. Natuurlijk kom je weleens moeilijke collega’s tegen. Bijvoorbeeld pas één die echt geen zin had om een toolbox, een meeting over veiligheid, te houden. “Dacht het niet”. Dan reageer ik langs mijn neus weg: “Ik wil het vandaag wel op mijn bureau hebben.” Meestal probeer ik zoveel mogelijk bij mijn leidinggevende weg te houden. Maar als het echt te gortig wordt, kan ik hem altijd inschakelen.

Is dit werk anders dan een baan op kantoor?

Het is een heel andere werkomgeving. Er is veel meer dynamiek, waarbij je snel moet schakelen. Ook het internationale karakter van het werk is leuk. Ik leer andere culturen kennen en probeer me in andere talen te verdiepen. Super leerzaam en het gaat me goed af.

Hoe zie je je toekomst?

Mijn doel is om door te groeien naar project manager. Dan heb je veel druk en stress en moet je 24/7 beschikbaar zijn, maar je baan is ook heel afwisselend en uitdagend. Heel graag wil ik mezelf verder ontwikkelen en doorgroeien in een projectomgeving bij Alewijnse. Dit werk is mij op het lijf geschreven.”

Reacties

Reactie toevoegen